Geschiedenis, cultuur en natuur

Te doen in de omgeving en op de Utrechtse Heuvelrug

Een paar tips.....

Fiets- en Wandelparadijs

Wandelen en fietsen over fraaie bospaden via boerenland of landgoederen. Luister naar de vele soorten vogels of sta oog in oog met een hert. Geniet van de mooie doorkijkjes in de prachtige natuur en ontdek de verrassende Utrechtse Heuvelrug. Met een enorme diversiteit aan fiets- en wandelroutes de hele dag genieten. In het Nationaal Park zijn zeven uitdagende mountainbikeroutes aangelegd. Op deze gemarkeerde routes kunt u zich naar hartelust uitleven.

Huis Doorn

Huis Doorn dankt zijn bekendheid aan de Duitse ex-keizer Wilhelm 2. Hij bewoont Huis Doorn van 1920 tot aan zijn overlijden in 1941. De inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit zijn keizerlijke paleizen. Een wandeling door het fraaie park is de moeite waard, waarbij ook aan het mausoleum van de keizer een bezoek kan worden gebracht. Huis Doorn is ook de officiële plaats van Herinnering van de Eerste Wereldoorlog in Nederland. Voor kinderen zijn er speciale rondleidingen.

Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum (NMM) is hèt museum over de betekenis van de krijgsmacht voor Nederland in het heden, verleden en de toekomst. Het museum belicht deze betekenis aan de hand van indrukwekkende verhalen. Er is een enorme presentatieruimte waarin veel collectiestukken zoals vliegtuigen, tanks, pantservoertuigen en helikopters zijn te bezichtigen. In de hal van het NMM vindt u het informatiecentrum over Park Vliegbasis Soesterberg. Ontdek het park te voet of op de fiets of onder begeleiding van een gids.

Musea Utrecht

Een bezoek aan de Utrechtse musea is perfect te combineren met een dagje winkelen, lekker uit eten gaan of rustig slenteren langs de middeleeuwse stadswerven. Je vindt er altijd gezellige cafés en leuke winkels in een sfeervolle, historische omgeving. Utrecht heeft een opvallend divers museumaanbod met interessante tentoonstellingen. - het Spoorwegmuseum - Centraal Museum - Dick Bruna Huis - Museum Catharijneconvent - Het Universiteitsmuseum

Het Henschotermeer

Op loopafstand van Laag Kanje ligt het fraaie Bosbad Henschotermeer  - een unieke zwemplas met witte stranden. Lekker luieren en genieten van de mooie omgeving. Op het 4 km lange zandstrand zijn diverse speeltoestellen aanwezig, waaronder een piratenschip. Bouwen aan je eigen zandkasteel. Hardlopen rond het meer. Of met de verrekijker speuren naar een ree, bosuil of boomvalk. Het kan allemaal in, bij en om het Henschotermeer. Tip: prachtige kampeerveld Klein Landeck ligt praktisch bij het meer

Ouwehands Dierenpark

In 1932 opende Ouwehands Dierenpark voor het eerst haar poorten voor het publiek. Van meet af aan was het dierenpark een groot succes. Door onder andere projecten als " Apen op Stelten", " Neus aan neus met de ijsberen" en het nieuwe gorillaverblijf heeft Ouwehands Dierenpark een enorme groei doorgemaakt tot een toonaangevend park in Nederland. Expeditie Berenbos is echt een knaller! En in de loop van het jaar de twee Panda beren uit China. Uniek in Nederland!

Pyramide van Austerlitz

De Pyramie van Austerlitz is een 36 meter hoge pyramide van aarde in 1804 gebouwd door napoleontische soldaten op één van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. De Franse generaal Auguste de Marmont leek dit een mooi project om verveling onder zijn troepen tegen te gaan. Op de top staat een 13 meter hoge obelisk.Nabij de pyramide een fantastische speeltuin.

Spoorwegmuseum

Een rondvaart in Utrecht langs de mooiste geveltjes, de groene singels, de kenmerkende werven en werfkelders, de middeleeuwse wasplaatsen, verschillende Utrechtse musea en natuurlijk de statige Domtoren. De historische binnenstad van Utrecht laat zich graag vanaf het water bewonderen. Een rondvaart door Utrecht is altijd een aanrader. Ook voor kleine groepen.

 

Golfclub Anderstein

Bomen, diverse heesters en water. Enkele karakteristieke elementen die golfers tijdens het spelen van een ronde op Golfclub Anderstein (27-holes) regelmatig zullen tegenkomen. Een uitgebreide flora en fauna maakt deze baan bijzonder. Door alle charme en historie die de holes omringen is Anderstein een uitdagende baan om te spelen!